Karavan çekmek için en iyi elektrikli otomobil hangisi?
Elektrikli otomobil karavan çeker mi sorusu her geçen gün daha çok soruluyor. Bir elektrikli otomobilin mükemmel bir şekilde uygun olması gereken bir faaliyet varsa, o da karavan çekmek. Yüksek tork sağlayan güçlü motorları ile bu yeni nesil otomobiller ağır yükleri çekmek için özel olarak üretilmiş gibi davranabilir.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER İLE KARAVANCILIK BİTECEK Mİ?
Ancak, kâğıt üzerinde gün gibi açık görünen bu durum pratikte çoğu zaman çok daha karanlık olabiliyor. Bu tork zengini modeller teorik olarak en ağır römorkları ve en hantal karavanları çekebilirken, birçok üretici bunları bu şekilde homologe etmedi. Bunun en önemli nedenlerinden biri menzildi. Çekmek için gereken çaba ve enerji, çoğu durumda kullanılabilir menzili 160 km’nin altına düşürüyordu. Bir de ağır bir kütle sorunu vardı. Bir elektrikli otomobilin ağır pilleri ile herhangi bir potansiyel yükün birleşimi, neredeyse yönetilemez hale gelen bir brüt katar ağırlığı (otomobilin boş ağırlığı ve römorkun toplam ağırlığı) yarattı.
Ancak zaman değişti ve teknoloji gelişti, sonuç olarak giderek artan sayıda elektrikli araç bir çeki demiri barındıracak şekilde tasarlandı ve normalde içten yanmalı motorlara sahip modellerinin koruduğu türden yüklere bağlanabiliyor. Bu elektrikli tekliflerin en başarılı benzinli veya dizel motorlu taşıyıcılarla (en iyileri 3500 kg’a kadar çekebilir) eşleşmesi için hâlâ biraz yol var ancak bir elektrikli otomobile geçiş yapmak ve çekmek isteyenler için hala birçok seçenek var.
Elektrikli otomobil karavan çekebilir mi sorusunun ardından da karavan çekmek için en iyi elektrikli otomobil hangisi sorusu soruluyor. Hali hazırda Türkiye’de satılan 11 elektrikli otomobilin ayrıntılarını sizler için bir araya getirdik.
10. Hyundai Ioniq 5
Çarpıcı bir stile sahip olan yeni Ioniq 5 sadece güzel yüzüyle değil köşeli dış görünüşünün altında yatan gerçek kas gücüyle de öne çıkıyor. Daha büyük, 73 kWh batarya ile donatılmış hem arkadan çekişli hem de dört tekerlekten çekişli modeller 1600 kg’a kadar çekme kapasitesine sahip, bu da birçok içten yanmalı motorlu rakibine benzer bir miktar. Ayrıca 100 kg’lık faydalı bir yüksek burun ağırlığına (doğrudan çeki demirinin kendisine yüklenebilen rakam) sahiptir, bu da onu dört bisiklete kadar taşıyabilen taşıyıcılar için mükemmel hale getirir.
Henüz bir çeki demiri eklemek için fiyat mevcut değil. Ancak sadece 750 kg çekme sınırına sahip olan giriş seviyesi 58 kWh model de dahil olmak üzere tüm Ioniq 5’lere çeki demiri eklenebilmesi için gerekli kablolama yapılmış. Ioniq 5 ile ilgili ilk izlenimlerimiz, yetenekli bir çekici araç olsa da, taşıma gücünden daha fazlası olduğunu gösteriyor. Keskin yol tutuşu, premium çekiciliğe sahip bir kabin ve sağlıklı bir karakter dozu, bunun sadece Hyundai için bir oyun değiştirici olmadığı anlamına geliyor; aynı zamanda “uygun fiyatlı” elektrikliler için yeni standartlar belirlemesi de muhtemel.
9. Kia EV6
Yakın akraba Hyundai Ioniq 5’ten daha pahalı ve daha güçlü olan yeni EV6, aynı 1600 kg maksimum çekme ağırlığına sahip. Ancak, ince coupe’den esinlenen Kia’nın tüm versiyonları 77.4 kWh’lik büyük bir bataryaya sahip olduğundan, bu çekme kapasitesi 222 bg arkadan çekişli temel araçtan 570 bg GT’ye kadar tüm modeller için geçerli.
Ancak artı tarafta, 800V şarj sistemi, mevcut oldukları yerlerde ultra hızlı şarj cihazlarının EV6’nın hücrelerini 18 dakika gibi kısa bir sürede yüzde 10-80 arasında doldurabileceği anlamına geliyor. E-GMP platformuna dayanan EV6, temellerini Hyundai Ioniq 5 ile paylaşıyor ve GT donanımında iddia edilen 0-96 km/s hızlanması 3.5sn ve standart sınırlı kaymalı diferansiyele sahip.
8. BMW i4
Şaşırtıcı bir şekilde, BMW sağlam iX3 SUV’a 750 kg’lık düşük bir çekme limiti verirken, şık i4 1600 kg çekebiliyor. Bu rakam hem eDrive40 hem de 528 bg M50 xDrive için aynıdır ve bu ikisinin en az güçlü versiyonunun bile sıfır devirden itibaren 430 Nm’lik tork sağladığı göz önüne alındığında sürpriz değil. Belki de daha etkileyici olan, eDrive40’ın 587 km’ik WLTP menziline sahip olması. Maksimum kapasitede çekmenin genellikle menzili yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığı göz önüne alındığında, hala yaklaşık 290 km menzili kalıyor.
Ayrıca i4, tüm kamp ve karavan eşyalarınızı kolayca saklamak için pratik bir hatchback açıklığına sahip 470 lt’lik kullanışlı bir bagaja da sahip. Büyük bir yük taşımadığınız zamanlarda ise BMW güçlü performans, mükemmel rafinelik ve tipik olarak canlı ve ilgi çekici yol tutuşundan yararlanıyor.
7. Volvo XC40 AWD ve C40 Recharge AWD
Volvo, C40 Recharge ile tamamen elektrikli ürün yelpazesini genişletti, ancak coupe’den ilham alan dış görünümünün altında mevcut XC40 ile neredeyse aynı olduğu için, bu girişte her ikisini de ele alacağız. Dört tekerlekten çekiş sağlayan bir çift elektrikli motor ve 396 bg’lik birleşik güç ile İsveçli kardeşler 1800 kg’lık makul bir çekme kapasitesi sunabiliyor.
Buradaki otomobillerin çoğu gibi Volvo ikizleri de fabrikada takılan geri çekilebilir bir çekme demiri ile birlikte sunuluyor ve marka ayrıca en üst düzey bir deneyim için çeki demirine monte edilebilen bisiklet taşıyıcı ve çamurlukları içeren bir paket de sunuyor. Direksiyonun arkasında, bu ikili güçlü hızlanma (C40 için 0-96 km/s 4.7sn ve XC40 için 4.9sn) ve hassas, kavrayıcı yol tutuşu sunuyor ancak esnek bir süspansiyon kurulumu konforun öncelikli olduğu anlamına geliyor. Menzil açısından, aerodinamik olarak biraz daha kaygan olan C40 441 km, XC40 ise 417 km menzil vaat ediyor.
6. Mercedes-Benz EQA
Mercedes’in elektrikli sürüşe giriş noktası, çok daha büyük kardeşi EQC ile eşleşen etkileyici bir çekme kapasitesi sunuyor. Giriş seviyesindeki tek motorlu EQA 250 ile kompakt SUV 750 kg çekebilirken, çift motorlu dört tekerlekten çekişli EQA 300 4Matic veya EQA 350 4Matic’e terfi ettiğinizde maksimum kapasite 1800 kg gibi çok etkileyici bir rakama yükseliyor. Bu, büyük bir karavan veya bir tekne taşımayı planlıyorsanız bile yeterli.
Şu anda EQA’nın tüm versiyonları yaklaşık 850 euro karşılığında fabrikada takılan elektrikli bir çeki demiri (bagajdaki bir düğmeye dokunulduğunda arka tamponun arkasından aşağı iniyor) ile birlikte sunulurken, elektronik denge programı için bir Römork Yardımı işlevi de standart olarak sunuluyor. 65 km/s’in üzerindeki hızlarda, bu sistem römorkun tehlikeli olabilecek sallanmasını azaltmak için aracın tekerleklerine ayrı ayrı fren uyguluyor. Bunun yanında motor torkunu azaltabilir ve aşırı durumlarda daha güçlü frenleme kuvveti kullanabiliyor.
5. Mercedes-Benz EQC
Mercedes’in elektrikli SUV merdiveninde EQA’dan en az iki basamak daha yukarıda olmasına rağmen, EQC’nin çekme limiti aynı 1800 kg ile sınırlandırılmış. Çift motorlu EQC 400 4Matic’in 396 bg güç ve 761 Nm tork ürettiği düşünüldüğünde bu biraz garip görünebilir. Ancak çekme ağırlığının aracın boş ağırlığını da içeren toplam kütleyi hesaba kattığı düşünüldüğünde, EQC’nin 2490 kg’lık ağırlığı onu 2105 kg’lık EQA’ya göre önemli bir dezavantaja sokuyor.
Bununla birlikte, daha büyük otomobilin lehine olan şey, arka süspansiyon için standart kendiliğinden yükselen havalı süspansiyon, birçok çekici otomobilin burun yüksekliğinde ve arkada yere yakın tutumunu ortadan kaldıran düz bir çekme platformu sağlıyor. EQC ayrıca küçük kardeşiyle aynı denge artırıcı Römork Destek sisteminden de yararlanıyor.
4. Mercedes EQS SUV
Başka bir Mercedes ve başka bir 1800 kg maksimum çekme limiti. Esasen EQS sedanın yüksek sürüşlü, off-road’dan ilham alan versiyonu olan EQS SUV, Alman markanın hızla artan elektrikli araç filosunun en yeni üyesi.
Özellikle pille çalışan araçlar için tasarlanan aynı gelişmiş EVA2 platformuna dayanan EQS SUV, tek motorlu arkadan çekişli veya çift motorlu 4Matic dört tekerlekten çekişli olarak satışa sunuluyor. Giriş seviyesi EQS 450, 350 bg güç üretirken, çift motorlu versiyonda maksimum tork 568 Nm’den 800 Nm’ye çıkıyor.
Serinin en üstünde, durma noktasından 96 km/s hıza 4,6 saniyede ulaşan hızlı 529 bg’lik EQS 580 versiyonu yer alıyor. Tüm versiyonlar 587 km’ye kadar menzil için 108 kWh bataryaya sahip ve standart havalı süspansiyon en ağır yükleri taşırken bile düz bir sürüş yüksekliği sağlıyor.
3. BMW i7
Tamam, pek çok müşterinin ağır hizmet tipi çekme gezileri için bir limuzin seçmesi pek olası değil, ancak lüks bir karavan tatili yapmak istiyorsanız i7’nin bir seçenek olabileceğini bilmek güzel. Üstelik oldukça büyük bir evi de tekerlekler üzerinde çekebileceksiniz, çünkü pille çalışan BMW 2000 kg gibi etkileyici bir çekme kapasitesine sahip.
Giriş seviyesi xDrive60’ta 529 bg, amiral gemisi M70’te ise 642 bg güç üreten çift motorlu dört tekerlekten çekiş düzeniyle i7’nin neden bu kadar ağır bir yükün altından kalkabildiğini anlamak çok kolay. Dahası, 105 kWh’lik oldukça büyük batarya, şarjlar arasında 640 km menzile sunuyor ki bu da BMW’nin karavan çekerken bile menzil endişesini ortadan kaldırmaya yardımcı olacağı anlamına gelir. Bir römorka bağlı olmadığında, i7 şaşırtıcı derecede hızlı bir makineyken, sessiz rafinelik ve yatıştırıcı konforu sürücünün ilgisini çekecek kadar çeviklikle birleştiriyor.
Bununla birlikte, bu nitelikler ucuza gelmiyor. BMW i7’nin Türkiye satış fiyatı, 7 milyon 300 binin biraz üzerinden başlıyor.
2. Tesla Model X
Tesla Model X, birçok büyük, dizel motorlu SUV’a rakip olarak 2268 kg’ı çekebiliyor. Bu etkileyici rakam, Uzun Menzil versiyonunun iddia edilen 580 km menzilini önemli ölçüde tüketecek olsa bile, büyük bir çift akslı karavanı kolayca bağlamanın mümkün olduğu anlamına geliyor.
Bununla birlikte, 1085 Nm’lik anlık tork ile bu SUV’un performansının ağır bir yük taşımaktan büyük ölçüde etkilenmesi olası değildir. Ayrıca, Mercedes-Benz EQC ve Audi E-tron gibi Model X de standart olarak havalı süspansiyona sahip. Bu da sürüş yüksekliğini gerektiği gibi yükselterek veya alçaltarak bir römork veya karavan bağlamayı kolaylaştırır ve hareket halindeyken otomobilin yüksekliğinin her noktada eşit olmasını sağlar.
Geniş bagajı ve yedi kişilik oturma kapasitesi ise Model X’in pratik çekici araç kimliğini daha da güçlendiriyor. Martı kanatlı arka kapıları kamp alanında heyecan yaratacaktır ancak düzensiz yapı kalitesi ve durağan sürüş dinamikleri zayıf noktaları denilebilir.
1. BMW iX
BMW’nin elektrikli amiral gemisi ile büyük bir adım attığı inkar edilemez. Meydan okuyan bir tarza sahip iX, özellikle de menzili en yüksek xDrive50 donanımında, sadece bol miktarda kas gücü (509 bg ve 765 Nm tork) sunmakla kalmıyor, aynı zamanda 80.7 kW bataryası sayesinde bir şarjla 612 km yol kat edebiliyor. Ancak burada bizi en çok ilgilendiren rakam 2500 kg’lık çekme limiti ki bu da oldukça ağır bazı içten yanmalı makineler kadar. Daha da önemlisi, daha az maliyetli 316 bg e40xDrive modelleriyle de aynı çekme kabiliyetine sahip oluyorsunuz. Her iki model de çift motorlu dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip, bu da kaygan bir araziden römork çekerken bile mükemmel çekiş anlamına geliyor.