Otomobillerde kalite gittikçe düşüyor
J.D. Power’ın Perşembe günü yayınlanan 2023 yılı İlk Kalite Çalışması’na göre, kısmen güvenlik sistemleri de dahil olmak üzere yeni teknolojiler nedeniyle yeni araçlar daha sorunlu hale geliyor.
37 yıldır görülmemiş kalite sorunları
J.D. Power’ın Otomobil Kıyaslama Kıdemli Direktörü Frank Hanley, 37 yıldır düzenli olarak yapılan araştırmada görülmemiş, çok çeşitli kalite sorunlarına rastlanıldığını söyleyerek “Günümüzün yeni araçları daha karmaşık, yeni ve heyecan verici teknolojiler sunuyor ancak her zaman araç sahiplerini tatmin etmiyor” diye konuştu.
2023 İlk Kalite Çalışması, sektör genelinde her 100 araç başına ortalama 12 sorunun artarak 192’ye yükseldiğini ortaya koydu. Geçen yılki çalışmada 100 araç başına 18 sorun tespit edilmişti ve bu artış o dönemde Covid-19 salgını sırasında sektörün başına bela olan tedarik zinciri sorunlarına bağlanmıştı.
Çalışma, şeritten ayrılma uyarıları ve otomatik acil frenleme gibi gelişmiş sürücü destek özellikleriyle ilgili artan sorunların yanı sıra otomobil üreticilerinin sürücülerin akıllı telefonları için ekledikleri kablosuz şarj üniteleriyle ilgili yaygın sorunlara da dikkat çekti.
Ancak anket, bu yılki sorun artışının bir kısmının yeni teknolojilerle ilgili olduğunu gösterirken, otomobil üreticilerinin kapı kolları gibi bir zamanlar temel olarak görülen şeylerle ilgili sorun yaşadığını da ortaya koydu. Araştırmaya göre, belki de Tesla’dan esinlenen bazı otomobil üreticileri, yeni modellerine yüksek teknolojili kapı kolları eklediler, bu da “sızan bir sorun alanı” ve elektrikli araçlar en kötü 10 suçludan yedisini oluşturuyor.
Üç Stellantis markası – Dodge, Ram ve Alfa Romeo – bu yılın kalite sıralamasında en üst sıralarda yer alırken, Volvo ve elektrikli araç üreticileri Tesla ve Polestar 100 araç başına sırasıyla 257 ve 313 sorunla listenin en altında yer aldı.
ABD’li otomobil üreticileri arasında General Motors, Chevrolet, GMC, Buick ve Cadillac olmak üzere dört markasını da kalite açısından ilk 10 marka arasına sokarak güçlü bir performans sergiledi.
Ford ise aynı başarıyı gösteremedi. Hem Ford markası hem de Lincoln, araç başına sırasıyla 201 ve 208 sorunla bu yılki araştırmada ortalamanın altında kaldı. Kore’nin Hyundai ve Kia markalarının her ikisi de ortalamanın üzerinde yer alırken, uzun süredir kalite konusunda örnek gösterilen Toyota 100 araç başına 194 sorunla ortalamanın biraz altında kaldı.
İlk kalite açısından en iyi kitlesel pazar markaları Dodge, Ram ve Buick oldu. Alfa Romeo, Porsche ve Cadillac ise premium markalar sıralamasında üst sıralarda yer aldı.
Tesla, Polestar, Lucid ve Rivian gibi elektrikli araç üreticileri, 15 eyalette yasal bir gereklilik olan müşteri verilerine erişim için J.D. Power’a resmi izin vermedikleri için resmi olarak çalışmanın bir parçası olarak kabul edilmiyor.
J.D. Power, Tesla ve Polestar için puanlarını diğer eyaletlerde topladığı sonuçlara dayanarak hesaplayabildi. J.D. Power, Lucid ve Rivian için örneklem büyüklüklerinin sıralama ve ödüller için uygun olamayacak kadar küçük olduğunu, ancak genel sektör ortalamalarına dahil edildiğini söyledi.
İlk Kalite Araştırması nedir?
J.D Power tarrafından yapılan yıllık ilk kalite sıralamaları, yeni otomobil alıcılarının veya mevcut model yılı araçların kiracılarının sahip oldukları ilk 90 gün boyunca verdikleri anket yanıtlarına dayanmaktadır. Bu, otomobil endüstrisinde yaygın olarak izlenen bir çalışmadır. Bu yılın sonuçları 93.000’den fazla katılımcının yanıtlarına dayanmaktadır.
Şirket, markaları uzun vadeli güvenilirlik, yeni araçlarının özelliklerinin çekiciliği ve otomobil alıcılarının markalar arasındaki satın alma deneyimlerine göre sıralamak için ayrı anketler yürütmektedir.