Elektrikli otomobillerin batarya ömrü ne kadar?
İlk kez elektrikli otomobil kullanacakların aklındaki en büyük soru batarya ömrü. Burada bahsettiğimiz “ömür” menzil anlamına gelmiyor. Tablet, telefon, bilgisayar gibi cihazlarımızda karşılaştığımız şarj edilebilir bataryaların artık şarj tutamaz hale gelmesi elektrikli otomobillerde ne kadar bir süre sonra yaşanıyor? Tüm kullanıcılar bunu merak ediyor.
Şarj edilebilir piller yaşlandıkça verimleri düşer ve şarj tutma kapasiteleri azalır. Bunu yıllardır, hayatımızdaki diğer teknolojik gerçekler ile deneyimliyoruz. Batarya eskidikçe kullanım süresi düşüyor. Otomobillerimizde ise bu, menzilin kısalması anlamına geliyor. Dahası, pil teknolojisi ucuz değil ve hücrelerin değiştirilmeye ihtiyacı olduğunda aracın değerinden çok daha pahalıya mal olacak. Yine de her şey göründüğü kadar kötü değil. Otomobilinizin bataryasının ömrünü uzatmanın, onu daha uzun süre daha sağlıklı ve verimli tutmanın yolları var. Bir güzel haber daha verelim, otomobilinizin bataryası 300 bin km sonra bile kapasitesinin yüzde 70’ini koruyabiliyor.
Bir elektrikli otomobilin bataryası neden bozulur?
Batarya teknolojisindeki sürekli gelişmeler, performans düşüşünü çevreleyen sorunların azalmasını sağlıyor. Bununla birlikte, en yeni lityum iyon hücreler bile zamanla performans kaybına karşı henüz istenileni veremiyor. Verimlilikteki düşüşün belki de en büyük nedeni kullanım ve şarj döngüsü. Hücrelerin sık sık boşalması ve ardından tam şarj olması, zamanla pilin optimum enerji depolama yeteneğine zarar verebilir. Bu nedenle, üreticiler tipik olarak bataryanın yalnızca yüzde 80’e kadar şarj edilmesini ve tamamen boşalmasına izin verilmemesini önermesinin nedeni budur. Hızlı şarj da yine batary ömrü üzerinde önemli bir rol oynar. Bataryayı kısa bir sürede şarj etmek için biranda çok fazla elektrik enerjisi gerekir. Bu da pilin yüksek sıcaklıklara maruz kalmasına neden olur. Hücrelerin sıvı soğutması bunu azaltmaya yardımcı olur ancak hızlı bir şarj cihazının sık kullanımı zamanla lityum iyon paketlerine zarar verecektir. Yine sıcak iklimde kullanılan bataryaların ömrü soğuk iklimde kullanılanlara göre daha az olacaktır.
Elektrikli otomobillerin batarya bakımını nasıl yapılır?
Ne mutlu ki, zaman içinde pilinizin gücünü ve verimliliğini korumaya yardımcı olabileceğiniz yollar var. Hücreleri korumanın en önemli yollarından biri, hücrelerin şarj ve deşarjını dikkatli bir şekilde yönetmektir.
Bu, ideal bir dünyada, kapasitenin yüzde 20’nin altına düşmesini ve şarj sırasında yüzde 80’den fazla şarj edilmesini önlemeye çalışmak anlamına gelir. Özellikle fazla şarj edilmesi, hücrelerin ısınmasına ve kimyasal dengelerinin bozulmasına neden olur. Artık çoğu elektrikli araç size aracınızın şarj programını seçeme şansını sunarak, elektriğin ne zaman ve en önemlisi hücrelere tam olarak ne kadar gönderileceğine dair bir sınır belirlemenize izin veriyor. Aynı şekilde, pili tamamen tüketmemek en iyisi. Çoğu elektrikli araç, aracın hareket etmesine izin vermeyecek olsa bile, bataryanın her zaman minimum seviyede enerjiye sahip olmasını sağlayacaktır.
Şarj etmekten bahsetmişken, yalnızca (Doğru Akım) DC hızlı şarj cihazlarını kullanmak en iyisidir. Uzun yolculuklar öncesi veya ani gelişen durumlarda kullanılsa da hızlı şarj cihazları sıcaklığı artıracağı için lityum iyon hücrlerinde hasara neden olacaktır.
Elektrikli otomobiliniz, aşırı sıcak veya soğuk havada kullanılacaksa, aracın hareketsiz haldeyken (elbette maksimum yüzde 80 şarjla) şarj için fişe takılı olduğundan emin olun. Bu, pilin termal yönetim sisteminin çalışmaya devam etmesine ve hücreleri uzun ömür için optimum sıcaklıkta tutmasına olanak tanır.
Son olarak, otomobilinizi kullanma şekliniz pil ömrünü etkileyebilir. Hızlı şarj üniteleri gibi ani hızlanmalar da bataryanın ısınmasına ve dolayısıyla ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle, bataryanızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız hızlı sürüşlerden kaçınmalı, yüksek torka ihtiyaç duyan ara hızlanmalardan kaçınmalısınız.
Elektrikli otomobillerin bataryaları garantili mi?
Elektrikli otomobil üreticileri, potansiyel alıcılarının erken ve pahalı pil arızası olasılığından korktuğunun ve bunun yüzünden satın almaktan vazgeçilebileceğinin kesinlikle farkında. Gerçek şu ki, doğru kullanıldığında çoğu modern lityum iyon ünitesi muhtemelen otomobilin ömrü boyunca dayanacaktır. Öyle olsa bile, çoğu firma batarya için ayrı ve uzatılmış bir garanti sunuyor. Çoğu otomobil garantisi yaklaşık üç yıl ve 100 bin km’dir. Ancak bu süre elektrikl otomobillerdeki bataryalar için artrılımıştır. Örneğin, Audi, BMW, Jaguar, Nissan ve Renault bataryalar için 8 yıl 160 bin km sınırı koyarken Hyundai 200 bin km’ye çıkarıyor. Tesla Model3 haricinde diğer modellerinde km sınırı olmaksızın 8 yıl garanti sunmakta.
Sunulan garanti Audi ve Tesla dışında, çoğu batarya için izin verilen maksimum kapasiteni (yüzde 70 ila 75 arasında) içerir ve bu, garanti süresi içinde bu rakamın altına düşerse bir değiştirme işlemini tetikler.