fbpx
Otomobilog

Haberler, Özel Haber, Manşet

Otomotivciler madenciliğe soyundu

Otomobillerin elektriklenmesi ile hem üreticilerin hem de tüketicilerin dikkat metmesi gereken yeni kriterler ortaya çıktı. Tüketiciler, menzil, bulundukları bölgedeki şarj altyapısı, aracın şarj süresi gibi

Otomobillerin elektriklenmesi ile hem üreticilerin hem de tüketicilerin dikkat metmesi gereken yeni kriterler ortaya çıktı. Tüketiciler, menzil, bulundukları bölgedeki şarj altyapısı, aracın şarj süresi gibi noktalara dikkat ederken üreticilerin bir de halletmesi gereken hammadde tedariği için de yeni kaynaklar bulmaları gerekiyor. 

Şimdilerde otomobil üreticilerinin madencilik yatırımlarında adlarının geçmesinde de en büyük neden bu tedarik zincirini oluşturmak. Çünkü kullanılan tükenebilen kaynağa ulaşamayan üretici yarışı kaybetmeye mahkum. Gelecek 10 yılda elektrikli araç pazarının 5 trilyon dolara ulaşmasının öngörüldüğü de göz önünde bulundurulduğunda yarışın ne kadar büyük olduğu anlaşılıyor. 

Son günlerde düşen bir haber General Motors’un madencilik devi Glencore ile uzun süreli bir anlaşmaya imza attığını söylüyordu. 2025 yılına 1 milyon elektrikli araç üretmeyi planlayan GM’in ihtiyacı olan kobalt Avustralya’daki Glencore madenlerinden temin edilecek. Anlaşmanın maddi boyutlarıysa açıklanmadı. 

Tabi bu otomobil üreticileri ile madenciler arasındaki ilk anlaşma değil. Şu an için elektrikli araçlarda pazar lideri olan Tesla yaptığı anlaşma ile ihtiyacı olan lityumu 2022’den başlayarak üç yıl boyunca Çinli Ganfeng Lithium’dan temin edecek. Şirket dünyanın en büyük üçüncü lityum tedarikçisi konumunda. 

ID serisi ile elektrikli otomobiller pazarına giriş yapan Volkswagen ise Almanya’nın Yukarı Ren Vadisi Bölgesin’deki jeotermal kaynaklardan lityum hidroksit üreten Vulcan Enerji Çözümleri ile beş yıllık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma 2026’da yürürlüğe girecek. Volkswagen, Avrupa’da altı büyük batarya üretim tesisi kurarak Tesla’nın liderliğini ele geçirmek istiyor.

Elektrikli araçlar konusunda uzun zamandır çalışan Renault da bu konuda önemli anlaşmalara imza atmış durumda. Volkswagen gibi Vulcan Enerji Çözümleri ile anlaşma imzalayan Fransız üretici 2026 yılından itibaren beş yıl süreyle 26.000 ila 32.000 metrik ton pil sınıfı lityum alacak. Nikel sülfat tedarik etmek için Finlandiyalı bir nikel ve kobalt madencisi olan Terrafame ile anlaşma imzalanırken bu anlaşmanın detayları paylaşılmadı.